Listaa kaikki tuotteet  Taide ja musiikki  Historia, kulttuuri ja maantiede
 Luonto ja eränkäynti
« takaisin
Jahtimailla 1-3
25.5.2005 TIEDOTE W+G

Metsästäjien vastuu luonnonhoidosta kasvaa

Viimeisen vuosikymmenen aikana Suomessa on käynnistynyt useiden riistaeläinten radio- ja satelliittiseuranta. Sen avulla on saatu paljon uutta ja tarkkaa tietoa. Uusin tieto on koottu myös Jahtimailla-sarjan tietokirjaan Riistanisäkkäät (Weilin+Göös). Sarjassa ovat aiemmin ilmestyneet osat Riistalinnut ja Riistaruoat. Vastaavaa, yksinomaan riistaeläimiin keskittyvää tietokokonaisuutta ei tässä laajuudessa ole aiemmin julkaistu.


Jahtimailla-sarjan päätoimittajat, FT, dosentti Petri Nummi ja FT, kenttämestari Veli-Matti Väänänen korostavat, että riistaeläinten metsästys on vaativaa ja vastuullista. Riistanpyytäjän tulee olla hyvin perillä riistaeläintemme vuotuisesta elämästä, kuten ravinnonkäytöstä ja kulkureiteistä.
Riistanisäkkäät -teos esittelee Suomessa tavattavat kolmisenkymmentä riistaeläintä pienriistasta suurpetoihin. Teos kuvaa niiden biologiaa ja hyödyntämistä; se sisältää tietoa eläinten käyttäytymisestä ja ekologiasta, niiden kantojen hoidosta sekä metsästyksestä.


Kirja pohtii myös riistanisäkkäiden ja yhteiskunnan suhdetta. Riistakannat ovat suuresti muuttuneet viimeisten kymmenen vuoden aikana.
Esimerkiksi metsäkauriskanta on siirtojen ja levittäytymisen seurauksena moninkertaistunut ja valtaa koko ajan uusia alueita. Myös suurpedot ovat palaamassa takaisin entisille asuinsijoilleen.
Päätoimittajien lisäksi teoksen toimituskuntaan ovat kuuluneet dosentti Sauli Härkönen Maa- ja metsätalousministeriön Kala- ja riistaosastolta, tutkimusprofessori Harto Lindén Riista- ja Kalatalouden tutkimuslaitokselta ja FM Juha-Pekka Ripatti Suomen Kennelliitosta. Kirjoittajia ja asiantuntijoita on yli 50. Kirjan monipuolisesta ja tuoreesta kuvituksesta on vastannut FM Esa Pienmunne ja teoksen graafisesta suunnittelusta ja taitosta graafikko Päivi Lahtinen (WSOY).

Jahtimailla-sarja: Riistalinnut, Riistanisäkkäät, Riistaruoat.

Julkaisija: Weilin+Göös. Toimitustyö: WSOY.
18.11.2004 TIEDOTE W+G

Riistaruoat yksiin kansiin

Suomen kokkimaajoukkueen 2003 jäsenet, keittiömestarit Jyri ja Oula Hänninen ovat koonneet parhaat riistaherkkuohjeensa kirjaan Riistaruoat. Teos on harvinaista herkkua, sillä se sisältää satakunta ruokaohjetta, marinoidusta hanhenrinnasta taikinoituun riekonrintaan, jänispaistiin, kaurispyöryköihin, villisian potkaan ja rosvo- ja karhupaistiin. Joukossa on myös uudenlaisia riistaruokia ja uusia valmistustapoja.

 
”Halusimme korostaa riistalihan monimuotoisuutta”, kertovat mestarit. ”Ja jos metsästysonni ei ole myötä, hanhen ja sorsan voi vaihtaa ankaksi ja valkohäntäpeuran tai metsäkauriin voi korvata poron lihalla”, he opastavat. Kirjan ohjeita voi kokeilla kuka tahansa, sillä riista-aineet voivat olla luonnosta itse pyydettyjä tai kaupan kylmätiskistä valittuja.
Riistaruoat ilmestyy Weilin+Göösin Jahtimailla-sarjan toisena osana. Monipuolinen keitto- ja tietokirja esittelee lintu-, pien- ja suurriistasta valmistettuja ruokalajeja sekä liemiä ja kastikkeita. Reseptien lisäksi kirja opastaa, miten saalis käsitellään. Kirjassa on laaja asiantuntijoiden artikkelikokonaisuus, jossa selvitetään arvokkaan riistan kaadon jälkeinen jatkokäsittely paloittelusta säilyttämiseen. Moni metsällä liikkuja ottaa riistan lisäksi talteen muitakin metsän antimia, mm. marjoja ja sieniä. Kirja esitteleekin riistaohjeisiin oivallisesti soveltuvia metsän tarjoamia jälkiruokia. Kaikkia ohjeita täydentävät värikkäät ja houkuttelevat kuvat.


Juomasuositukset mukana

Jokaiseen riista-ateriaan ja jälkiruokaan liittyvät juomasuositukset ja hauskat riistakaskut on koonnut viiniasiantuntija Jaakko Rahola. Hän korostaa, ettei ehdottomia sääntöjä ole, sillä jokaisen ihmisen makuaisti on erilainen. ”Riista on kuitenkin yleensä varsin voimakasta, joten lähtökohtana on keskitäyteläinen tai täyteläinen punaviini tai voimakas valkoviini.”
Kolmiosainen Jahtimailla-sarja on käytännön tietoteos. Se sisältää paljon sellaista luonto- ja eläintietoa, joka maastossa liikkujan on hyödyllistä tuntea. Teossarja esittelee kattavasti kotimaiset riistaeläimet linnuista nisäkkäisiin ja kertoo havainnollisesti myös niiden elintavoista, hoidosta ja metsästyksestä. Kun sarjan ensimmäinen osa Riistalinnut viime kesänä valmistui, vahvistivat kirjan päätoimittajat FT, dosentti Petri Nummi ja FTY. kenttämestari Veli-Matti Väänänen, että suomalaiset ovat yhä metsästäjäkansaa: Suomessa on yli 300 000 metsästäjää. Jahtimailla-sarja soveltuukin paitsi heille ja Suomen luonnosta ja metsästyksestä kiinnostuneille eränkävijöille, myös herkullisia riistaruokaohjeita kaipaaville kotikokeille. Sarjan kolmas osa Riistanisäkkäät ilmestyy keväällä 2005.
« takaisin
BONNIER
Books Finland
 © 2006 Wicanda Oy | Käyttöehdot | Palaute