Listaa kaikki tuotteet  Taide ja musiikki  Historia, kulttuuri ja maantiede
 Taide ja musiikki
« takaisin
Pinx. Maalaustaiteen mestareita 1-6
23.9.2005 TIEDOTE W+G

Pinx. Maalaustaiteen mestareita esittelee nyt impressionisteja

Pinx. Maalaustaiteen mestareita esittelee länsimaisen taiteen suuria nimiä. Sarjan uusin osa Näkyvän maailman palapeli kertoo impressionisteista, jotka monien mielestä ovat maailman pidetyimpiä taiteilijoita. Useat heistä jäivät kuitenkin eläessään vaille arvostusta ja julkista tukea.

 
Pinx. Näkyvän maailman palapeli kuvaa kymmenen taiteilijan elämää ja aikakautta, heidän uskomattoman kauniita mestariteoksiaan sekä niiden tyyliä ja tekniikkaa. Tunnetut eurooppalaiset taidemaalarit Claude Monet, Auguste Renoir, Paul Cézanne, Paul Gaugain, Henri de Toulouse-Lautrec, Edvard Munch, Gustav Klimt, Henri Matisse, Raoul Dufy sekä amerikkalaissyntyinen, Eurooppaan muuttanut taidemaalari Mary Cassatt kuvataan sekä elämänkaaren ja tärkeimpien historiallisten vuosilukujen että taideteosten, jopa niiden yksityiskohtien kautta. Myös keskeiset museot, joissa heidän teoksiaan on esillä, on liitetty taiteilijasta kertovan artikkelin loppuun.

Mikä impressionismissa viehättää?
Uutta tyylisuuntaa edustava Claude Monet julisti, että impessionistien tuli maalata ulkona paikan päällä, jotta he saivat vangituksi töihinsä luonnon alati muuttuvan aiheen juuri sille hetkelle ominaisin valoin ja värein. Maalaus tuli saada valmiiksi nopeasti ja aikaa värien sekoitukselle ei juuri ollut, kuten aimmein oli opittu. Esimerkiksi varjot maalattiin nyt kuvatun esineen vastavärein. Impressionisteja pidetttiin alkuaikoina erikoisina ja suorastaan hulluina.


Useimmat impessionisteista eivät tavoitelleet suosiota. Auguste Renoir oli köyhä taitelija, joka kuvasi mielellään perhettään ja pariisilaiselämää. Hän maalasi kaupungin väestöä kaduilla ja kuvasi niissä usein ystäviään. Tuore Pinx.-kirja esittelee häneltä mestariteokset Soutajien aamiainen (1880-81), Aitio (1874), Tanssiaiset Moulin de la Galettessa (1876), Soutajia Seinellä (1879), Sateenvarjot (n.1881-86) ja Tanssiaiset maalla (1882-83). Renoirin maalaukset ovat herkkiä ja täynnä arkista tunnelmaa. Niille kuten muillekin impressionisteille on tyypillistä voimakkaiden värien vastakohdat ja vaihtelut.

Taiteen mestarit tutuiksi suomalaisille
Pinx. Maalaustaiteen mestareita -sarja on suomalaiselle tärkeä sarja, sillä se esittelee kattavasti taide-elämän suuria nimiä ja tyylisuuntia 1200 -luvulta 1900-luvulle. Aiemmin teossarjassa ovat ilmestyneet kronologisesti etenevät ja teemoittain nimetyt teokset Kirkon ja kuninkaan kunniaksi, Tunteiden vaihtuvat lavasteet ja Todellisuus ylittää ihanteet . Vastikään julkaistun Näkyvän maailman palapelin jälkeen ilmestyy v. 2006 vielä kaksi osaa: Ilmaisun kiihkeä laboratorio ja Maalauksen rajat ja rajattomuus.
27.1.2004 TIEDOTE W+G

Uusi PINX. esittelee länsimaisen maalaustaiteen mestareita

Mitä olisi maailma ilman Michelangeloa, Rembrandtia, Picassoa – saati Leonardo da Vinciä ja Mona Lisaa, tai monia muita taiteen suuria nimiä? Weilin+Göös jatkaa kuvataiteen esittelyä julkaisemalla sarjan Pinx. Maalaustaiteen mestareita. Teos luo katsauksen tunnettuihin länsimaisiin taiteilijoihin ja heidän merkittäviin teoksiinsa 1200-luvulta alkaen. Taulujen tarinat ovat yhtä kiehtovia kuin taiteilijaelämäkerrat. Sen todistaa mm. Mona Lisan syntytarina.


” Mona Lisa lienee länsimaisen maalaustaiteen kuuluisin taulu… Teosta on tutkittu kauan ja hartaasti. Giorgio Vasari kirjoitti taiteilijaelämänkerroissaan, että Leonardo maalasi sen rikkaalle firenzeläiselle silkkikauppiaalle Francesco del Giocondolle, joka oli tilannut häneltä muotokuvan vaimostaan Monna Lisasta; tämä selittää nimen La Gioconda. On kuitenkin enemmän kuin epävarmaa, että kuvan henkilö todella esittäisi Lisa Gherardini del Giogondoa. …Jostain tuntemattomasta syystä Leonardo ei toimittanut taulua koskaan sen tilaajalle, vaan vei sen mukanaan Ranskaan ja piti itsellään kuolemaansa saakka.”
Pinx. Maalaustaiteen mestareita sisältää kuusi osaa ja etenee kronologisesti. Kukin kirja esittelee tunnettuja taiteilijoita, joilla on keskenään ajallista ja tyylillistä yhteneväisyyttä. Teos kertoo erityisesti Euroopan suurista mestareista, miten he ovat eläneet ja millaisia maalauksia luoneet. Kuvia taideteoksista ja myös niiden yksityiskohdista on runsaasti. Artikkelit kuvaavat merkkiteosten syntyvaiheita ja niiden taiturillista tekniikkaa ja tekotapaa.


Vain taide yksin on ikuista (Theophile Gautier)

Sarjan juuri ilmestynyt ensimmäinen osa Kirkon ja kuninkaan kunniaksi (360 s.) esittelee kymmenen taiteilijaa, joiden töille ovat yhteisiä raamatulliset aiheet: Giotto, Jan van Eyck, Leonardo da Vinci, Tizian, Albrecht Dürer, Michelangelo, Rafael, Pieter Bruegel, El Creco ja Caravaggio. Kirja kertoo heidän elämästään ja aikalaisistaan, ja esittelee teoskuvat näyttävästi, usein yksityiskohtia myöten. Lukija saa myös tietoa museoista ja gallerioista, joissa yhä edelleen voi tutustua mestareiden ainutkertaisiin aarteisiin.

Sarjan osat
Suurteossarjan muut viisi osaa on myös jaksotettu taiteen tyylisuuntien mukaan. Osien nimet kertovat teemoista: Tunteiden vaihtuvat lavasteet, Todellisuus ylittää ihanteet, Näkyvän maailman palapeli, Ilmaisun kiihkeä laboratorio ja Maalauksen rajat ja rajattomuus.
Toinen osa ilmestyy lokakuussa ja loput puolen vuoden välein vuosina 2005-2006. Viisi ensimmäistä osaa perustuvat italialaiseen kirjasarjaan Galleria d’arte, josta ne on suomentanut FL Eija Kämäräinen. Sarjan kuudes osa käsittelee II maailmansodan jälkeisiä taiteilijoita ja taidesuuntauksia. Sen päätoimittaja FL Timo Huusko on myös kirjoittanut kunkin osan johdantoartikkelit. Suurteoksen kustantaa Weilin+Göös. Toimitus on WSOY:n suurteososaston.
15.1.2004 TIEDOTE W+G

Pinx. Maalaustaiteen mestareita -sarjan 1. osa ilmestyi

Mitä olisi maailma ilman Michelangeloa, Rubensia, Rembrandtia – tai Leonardo da Vinciä ja Mona Lisaa? Weilin+Göösin uuden Pinx.-sarjan avulla tutustut nyt maalaustaiteen suurimpiin mestareihin. Sarjan ensimmäinen osa ilmestyy tammikuussa.


Uusi muhkea taidekirjasarja Pinx. Maalaustaiteen mestareita esittelee länsimaiden tunnetuimpia taiteilijoita ja heidän töitään 1200-luvulta alkaen. Mukana ovat monet nimekkäät taidemaalarit. Teos esittelee länsimaiden ja erityisesti Euroopan suuria taiteilijoita kronologisesti.
Henkilökuvien ohessa sarja esittelee mestareiden luomia, nykyisin kirkkojen ja arvostettujen museoiden aarteina olevia teoksia. Kuusiosaisen sarjan esittelytekstit kertovat myös, miten maalaustaiteen mestarit ovat eläneet ja miten nämä ’täydelliset’ työt ovat syntyneet.

Suurten mestareiden taidetta
Sarjan ensimmäinen osa Kirkon ja kuninkaan kunniaksi valmistuu tammikuussa. Kirjassa esitellään mm. Giotto, Michelangelo, Jan van Eyck, Leonardo da Vinci, Albrecht Dürer, Rafael, Tizian, El Creco ja Caravaggio. Kirja kuvaa myös maalaustaiteen merkkiteosten syntyä ja niiden taiturillista tekniikkaa ja tekotapaa.
Taidemaalareiden ohessa kirja listaa museoita ja gallerioita, joissa voi yhä tänä päivänä tutustua näihin ainutkertaisiin aarteisiin. Kirja on siten myös oivallinen opas maalaustaiteen historian mielenkiintoiseen maailmaan.


Sarjat osat

Osa 1 Kirkon ja kuninkaan kunniaksi, Isbn 951-0-29195-1 (ilm. 1/2004)

Osa 2 Tunteiden vaihtuvat lavasteet, Isbn 951-0-29196-X (ilm. n. 9/2004)

Osa 3 Todellisuus ylittää ihanteet, Isbn 951-0-29197-8 (ilm. n. 2/2005)

Osa 4 Näkyvän maailman palapeli, Isbn 951-0-29198-6 (2005)

Osa 5 Ilmaisun kiihkeä laboratorio, Isbn 951-0-29199-4 (ilm. kevät 2006)

Osa 6 Maalauksen rajat ja rajattomuus, Isbn 951-0-29200-1 (ilm. 2006)


1500 sivua ja 2000 kuvaa. Koko: 235x 297 mm.

Toimitus: WSOY

Toimituskunta: filosofian lisensiaatti Timo Huusko, filosofian lisensiaatti Eija Kämäräinen, vastaava toimittaja Kirsti Kujanen.
« takaisin
BONNIER
Books Finland
 © 2006 Wicanda Oy | Käyttöehdot | Palaute